Många frågetecken kring molntjänster
Molntjänster innebär att man som företagare och privatperson kan samla information utan att det tar för mycket utrymme. Generellt sett så klarar man sig med ett operativsystem, en webbläsare samt en uppsättning program som körs via webbläsaren i fråga, exempelvis Java och Flash. Att externt kunna lagra och använda information via molntjänster har klara ekonomiska fördelar för olika företag som tack vare en sådan lösning kan spara in mycket pengar på att slippa ha en egen it-avdelning anställd och det är också därför som väldigt många sneglar åt denna lösning.
Det som dock ställer till det är att molntjänster ännu så länge är så pass nytt att det fortfarande finns en del barnsjukdomar. Då man säger barnsjukdomar så låter det kanske inte så allvarligt; men då dessa nämns i samband med molntjänster så finns det all anledning att ta dessa på största allvar.
Det handlar alltså om att dessa fortfarande inte är lika säkra som man som företagare kan kräva; det finns många exempel på där molntjänster blivit hackade och där viktig företagsinformation i och med detta läckt ut och hamnat i fel händer. Som exempel på detta kan vi nämna USA och hur molntjänster där fungerar. Leverantörer av dessa i USA är nämligen enligt lag skyldiga att rapportera varje litet intrång som gjorts och dessa har sedan blivit föremål för utredningar om identitetsstölder och bedrägerier.
Sammanlagt har man räknat på att förlusterna för företag som tillhandahåller olika typer av molntjänster i USA har – på grund av stämningar – förlorat närmare en miljard dollar. En summa som verkligen visar magnituden av antalet intrång samt hur känslig information som har läckt ut.
Finns det då verkligen någon anledning – med detta facit i hand – att överväga molntjänster till sitt företag? Är det verkligen värt att spara in pengar på att inte ha någon egen It-avdelning och istället förlita sig på externa molntjänster?
Hybridmoln är framtiden
Ja, och det som gäller här är att man hittar en pålitlig leverantör. Det som gäller här är att företaget är duktiga på att kryptera för att skydda den känsliga data du har – att de kort sagt kan erbjuda en stabil plattform där det inte finns någon risk för intrång av externa parter. Det mesta tyder här på att ett slags hybridmoln är framtiden och om vi kortfattat beskriver hur ett sådant fungerar så handlar det om att man kopplar ihop sig med flera olika publik molntjänster som därefter resulterar i ett säkert och tryggt moln. Låter detta krångligt?
Det är det verkligen inte och denna lösning ser ut att på sikt bli den molntjänst som skapar trygghet och säkerhet för de företag och de privatpersoner som väljer den här lösningen. Att molntjänster – då de kom fram på marknaden – ansågs vara framtidens melodi finns det ingen anledning att ifrågasätta; det enda som hänt är att några små hinder på vägen dykt upp. Hinder som nu håller på att planas ut av de allt skickligare it-företagen som erbjuder tjänsten.