Cykelsitsen – bra för dig, ditt barn och miljön

Cykelsitsen – bra för dig, ditt barn och miljön

En cykelsits är ett enkelt sätt att transportera dig och ditt barn korta sträckor. Hitta en modell som passar era behov och tänk igenom säkerheten innan du slår till.

Ingen har väl missat att vi alla måste göra en insats för klimat och miljö. Faktum är att hälften av alla bilresor i Sverige är under fem kilometer, en sträcka som de flesta istället skulle kunna cykla. Men kanske känns det för krångligt att ta med ditt barn på cykelturen? Med en cykelsits kan du enkelt ta med dig de minsta barnen som ännu inte kan eller bör cykla på trafikerade vägar.

Säkerhet den viktigaste frågan

En cykelsits fästs på cykels ram eller pakethållare och det finns även modeller som går att fästa på cykelns styre. Du kan börja använda en cykelsits när barnet kan sitta upprätt själv, rekommendationen är från cirka nio månaders ålder, fram tills det att barnet väger 22 kilo. Om du behöver flytta cykelsitsen mellan olika cyklar så skaffar du en modell som har ett extrafäste, något som gör det enkelt att montera sitsen på en ny cykel. De flesta cykelsitsar har handtag på sidorna som gör dem enkla att bära. En annan funktion på en cykelsits som kan vara användbar är ett lutningsbart ryggstöd. Om barnet sover i sitsen så gör lutningen att huvudet inte ramlar framåt. Många cykelsitsar har ställbara rygg-, nack- och fotstöd som gör att du kan ställa om sitsen i den takt ditt barn växer, något som är viktigt för att undvika nackskador eller att barnets fötter hamnar bland ekrarna. För att undvika fotskador bör du även använda fotremmar och se till att din cykel har ekerskydd. I de allra flesta fall spänner du fast ditt barn i cykelsitsen med hjälp av en justerbar trepunktssele. Det kan dock vara en god idé att granska bälteslåset på selen och se till att barnet inte kan få upp låset och falla ut cykelsitsen. Cykelsitsen bör även vara konstruerad så att det finns gott om plats för barnets huvud när det har en hjälm på sig. En annan säkerhetsaspekt att tänka på är att cykelsitsen bör ha reflexer och kanske även ett fäste för lampa så att ni syns ordentligt i mörkret. Cykelsitsen ska vara märkt med EN14344. Detta är ett bevis på att cykelsitsen uppfyller kvalitets- och säkerhetskraven i Europa.